Saturday, April 16, 2011

insurans....

salam semua....
hari ni saya nak cerita pasal insurans (sebab keta saya still kt bengkel, insurans nye hal xsetel lgi..heheh)

semalam duk borak2 ngn apak saya die cite la psl insurans...apa yg disuarakan oleh apak saya ada logiknya..
sekarang ni, kalau kereta kita rosak, kita kena tggu insurans lulus, lepas tu insurans akan cadangkan bengkel mana yg ada link dengan dia...so bengkel akan estimate berapa haga kerosakan kereta, lalu adjuster akan buat la apa yg patut...

i will punch u adjuster!
so disini, akan berlaku bnyk penipuan...konon2 la kereta tu rosak rm3000 je..tapi lps tu bengkel duk mkn lebeh(kompem), die claim rm5000 dan bagi2 la sikit kat adjuster....perkara ni mmg berlaku...
kalau x, xdela masa aku eksiden aritu lagi bnyk org bengkel hulur kad dari orang hulur bantuan...
duit dapat semua ats angin je...

so, apak aku cakapla.." kalau la insurans ni jujur, dia akan beritahu kita estimate harga kereta tu rosak berapa, dan dia akn bagi kita duit tu untuk kita repir sendiri sbb mmg tu duit kita...kalau die estimate rm3000, bg la kita rm3000 2, so xdela berlaku penipuan...kita pn boleh cari bengkel kita sendiri, dan cri2 brg2 sndri kt kedai potong...lagi murah dan bebaloi..."

tapi benda ni da jd kebiasaan, so suara2 kita ni agak2 sapa nak dengar? sampai bila nk kena tipu?huhu...
ape pun, cpt2 la siap kereta aku..ssh nk kua klu cmni....

salam:)

Thursday, April 7, 2011

hari ini dalam kenangan (5/4/2011)

salam semua...
pada 5/4/2011 jam 6.20 p.m saya telah mengalami kemalangan di setiawangsa...
saya bersama 3 org kawan (husna liyana;), khairee dan uzir) ketika kejadian...
first time accident, so agk tekejut...bawak lak ank2 org...
alhamdulillah, semua selamat.....
saya telah melanggar belakang kereta toyota avanza sebab dia berhenti mengejut, kerana ada lak moto ni kena langgar lari dgn sebuah kereta lain....jadi utk mengelakkan melanggar mamat ni, dia brake, saya xnmpak apa2 yg berlaku so terlanngar, ketika itu hujan renyai2, jalan licin so kereta slide.kejadian berlaku di hadapan traffic light, baru je betukar hijau xsampai 2 meter, avanza 2 brake. so nasib tak laju...
so lps ni kne setel kat balai pulak...apa2 pun, harap pihak polis boleh consider, sebab2 benda ini xdapat dielakkan...jalan licin, traffic light hijau lak 2..kalau merah lain la....

alhamdulillah, kereta leh claim insurans.....:)
ini antara pic2 menarik yg diambil selepas kejadian...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...